Članci Komentari

Telo kao umetničko delo » Anti-ageing saveti » Imate li potrebu za dodatnim stimulansima? Pobedite sami sebe, naučite da živite bez njih!

Imate li potrebu za dodatnim stimulansima? Pobedite sami sebe, naučite da živite bez njih!

Dugotrajno konzumiranje  određenog podsitcaja psihofizički utiče na organizam i menja prirodne kodove bihemijskih procesa. Ti podsticaji mogu biti alkohol, cigarete, internet , kockanje, mobilni telefoni, kupovina..

Fizičku, prati i psihička zavisnost, osećej da se ne može funkcionisati bez toga, da ne možete naći mir i spokoj. Takvo stanje je krajnje  alarmantno i neophodno je odmah početi sa lečenjem .Ono što je važno da lečenje podrazumeva visoku  motivaciju zavisnika i što je najvažnije da oni sami prepoznaju uzroke  koji su izazvali poterbu za konzumiranjem bilo kakvih dodatnih stimulansa.Terapija odvikavnja nije za svaki lek ista.Npr.,za  lekove  protiv glavobolje odvikavanje treba da počne odmah i treba naglo prekinuti,a već kad su sedativi u pitanju lečenje treba da bude postepeno. Znaci zavisnosti su krajnje prepoznatljivi , umor, česte promene raspoloženja, unutrašnji nemir, zaboravnost, manjak koncetracije,smanjen libido, kao i drhtavica, gušenje, pormećaj vida, stomačne tegobe. Ovde ćemo napraviti listu pet grupa lekova za koje se smatra da postaju otrov ukoliko se prekorači njihova doza i ograničeno vreme konzumiranja.

1.ANALGETICI

Osnovni sastojak ove grupe lekova je morfin. Opijat koji vrlo brzo stvara zavisnost. Ovi lekovi deluju na centar za bol  u mozgu koji odmah počinje da deluje.Ukoliko naglo prestanete da pijete ove lekove upadate u zamku klasičnog odvikavanja a najčešći apstinencijski simptom je glavobolja , zbog koje konzumenti i  posegnu ponovo za njima i to u većim dozama nego pre. Prekomerno uzimanje ovih lekova donosi mogućnost oštećenja bubrega. Blaži oblici analgetika u svom sastavu imaju paracetamol, opifenazon i ne stvaraju toliku zavisnost ali takođe treba izbegavati njihovu veću upotrebu od uobičajne.

2.LEKOVI ZA SMIRENJE

Zavisnost od ovih lekova poprima pandemijske razmere jer  je delovanje na centralni nervni sistem preveliko. Najopasnji su iz grupe benzodijazepana. Već između sedmog i četrnaestog dana se se stvara zavisnost . U mozgu se tada stvara spiralni mehanizam tako da za postizanje istog stanja su neophodne vse veće i veće količine. Oni koji bez ovih lekova ne mogu da zaspe , trajno oštećuju centre za spavanje i budno stanje, a poremećaj sna se javlja  kada se prestane sa uzimanjem tableta , a onda je teško povratiti tu funkciju u normalu.Odvikavanje je dozvoljeno samo po striktnim savetima lekara.

3.LEKOVI PROTIV KAŠLJA

U sastavu ove grupe lekove postoji kodein, koji se u organizmu pretvara u morfin, koji spada u grupu opijata. Dugotrajnim korišćenjem ovih lekova stvara se klasična zavisnost od opijata a posledice su nervoza , psihoze, rastrojenost,  pa čak i halucinacije.

4.LAKSATIVI(SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE)

Predugo korišćenje laksativa potpuno umrtvljuje pririodne reflekse pražnjenja creva i remeti crevnu floru. Posebno je štetno gubljenje kalijuma iz organizma preteranim korišćenjem laksativa. Ono što prouzrokuje laksativ je poremećaj cirkulacije, poremećaj rada mišića, lenjost creva i smetnja u mokraćnim kanalima.

5.LEKOVI KOJI NAS OSTAVLJAJU BUDNIMA

Ovi lekovi spadaju u red omiljenih , naročito kod mladih, jer ih oni najviše konzumiraju. Oni predstavljaju psihostimulanse koji sadrže amfetamine koji deluju na centralni nervni sistem i samo kratkotrajno neutrališu umor i iscrpljenost i poboljšavaju koncentraciju i mentalnu aktivnost. Takođe, ovi lekovi neutrališu osećaj gladi mpa se koriste i kao dijetetski proizvodi.

Zavedeno pod: Anti-ageing saveti

Leave a Reply

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>