Članci Komentari

Telo kao umetničko delo » Plastična i rekonstruktivna hirurgija » Rinoplastica- korekcija nosa

Rinoplastica- korekcija nosa

Rinoplastika je jedna od najčešćih operativnih procedura u plastičnoj hirurgiji. Korektivnom rinoplastikom se moze promeniti veličina nosa, širina nosa, otkloniti grba sa dorzuma nosa, promeniti vrh nosa i širina nozdrva kao i promeniti ugao izmedju nosa i gornje usne. Pored ovih estetskih problema , moguće je hirurškim putem otkloniti i niz funkcionalnih smetnji koje nastaju kao posledica devijacije nosne pregrade.

Izuzev u hitnim traumatskim stanjima korektivna rinoplastika se radi nakon navršenih osamnaest godina starosti, jer je to vremenski period kada se završava rast koštanih nosnih struktura, čime se isključuje mogućnost postoperativnih deformacija nosa.

Nos je izgradjen od hrskavičavog i koštanog skeleta i kožnog pokrivača. Nosna krilca grade alarne hrskavice zajedno sa akcesornim hrskavicama, bočne stranice nosa grade lateralne hrskavice koje zajedno sa koštanim strukturama grade finu nosnu piramidu. Nosnom pregradom nosna šupljina je podeljena na dva nosna hodnika. Nosna pregrada (septum ) ima svoj membranozni, hrskavičavi i koštani deo. Spoljašnji deo nosa pokriven je kožom. U zavisnosti od potreba, sve ove strukture nosa podložne su rekonstrukcijama.

Na prvom pregledu će Vaše želje i ciljevi biti u potpunosti saslušani i zabeleženi. Potom će detaljnim lekarskim pregledima biti napravljen operativni plan koji u potpunosti odgovara Vašim potrebama. Preoperativne fotografije se koriste da bi procedura i njen krajnji učinak u potpunosti bile ispraćene i korak po korak objašnjene pacijentu.Na pregledu se pacijent obaveštava o mogućim rizicima i limitima. Naš cilj je da se pacijentu pruže sve informacije da bi imao realnu sliku šta od ovog zahvata može da očekuje.

Korektivna rinoplastika se može raditi u opštoj ili u lokalnoj anesteziji, što zavisi od obimnosti same hirurške intervencije. Dužina i kompleksnost zahvata zavise od individualnih faktora, kao što su struktura nosa, debljina kože, godine, naravno i od vaše želje.

Nakon operacije pacijent u nosnim hodnicima nosi tampone, a preko nosa malu plastičnu masku. Tamponi se skidaju nakon 3-5 dana od operacije, a maska ostaje 5-7 dana na nosu. Neposredno postoperativno pacijent mora da diše na usta, ima hematome na licu i očnim kapcima. Bolova posle ovakvog hirurškog zahvata obično nema, a ukoliko se i jave moguće ih je kupirati analgeticima koje propisuje hirurg. Najbolje je prvih par dana provesti u krevetu sa visokim uzglavljem i hladnim oblogama preko očiju koje sprečavaju stvaranje većih otoka.

Većina pacijenata su na nogama već dva dana nakon operacije, a obično se nakon dve nedelje vraćaju svakodnevnim obavezama. Fizičke aktivnosti kao što su jogging, plivanje, aerobik ili vožnja bicikla, se izbegavaju tri nedelje nakon operacije.

Izvor: stmedica.com

Zavedeno pod: Plastična i rekonstruktivna hirurgija

Leave a Reply

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>